Gruszka to chyba najbardziej wdzięczny owoc w kuchni - jest tak niesamowicie soczysta, że świetnie spisuje się we wszelkich wypiekach. Ostatnio trafiłam na jednym z blogów na mało tradycyjne połączenie jej słodkiego smaku z serem pleśniowym - efekt był wyśmienity :-)
Nieskomplikowany przepis cytuję (z małymi zmianami) za Vanille:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 soczyste gruszki
- mały kubek jogurtu greckiego
- ser pleśniowy (użyłam niebieski lazur)
- 1 żółtko
- sól, pieprz, rozmaryn
2. Jogurt grecki doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynu.
3. Gotowe ciasto kroimy na prostokąty, których środek smarujemy jogurtem. Aby ułatwić sobie sprawę - proponuję wszystkie czynności wykonywać z ciastem ułożonym już na blaszce do pieczenia.
4. Gruszki kroimy w plasterki, wykrawamy środki i układamy na cieście. Całość posypujemy startym serem.
5. Boki tarty smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 -30 min. (lub dłużej - aż ciasto nabierze złotego koloru).