Gruszki w czekoladzie

by - 20:52

Na naszej porannej trasie spacerowej z Pomocnikiem Kucharza mijamy codziennie magiczny warzywniak. Pomocnik grzecznie zostaje przed wejściem, a ja otwieram drzwi i przenoszę się o 50 lat świetlnych wstecz... skrzynki, kobiałki, beczki, drewniane półki, waga ze wskazówką... Proszę o 3 gruszki, te żółte i lekko poczerniałe, te najsłodsze.. i powolnym krokiem wracam do rzeczywistości.

Kilka godzin później magiczne gruszki wpadają do czekoladowej masy i tak przeszłość przenika i splata się z teraźniejszością.
Ciasto czekoladowe z gruszkami - niezawodny przepis Eli z blogu MyBestFood
  • 120g miekkiego masła
  • 10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki (obrane i pokrojone w ćwiartki)
  • opcjonalnie można dodać pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st C., tortownicę o średnicy ok 22-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków.
  2. Masło ucieramy na gładką masę z 8 łyżkami cukru.
  3. Dodajemy jajka, przesiewamy mąke, kakao i proszek do pieczenia. Możemy też dodać pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady (jak dla mnie niekoniecznie). Całość miksujemy.
  4. Ciasto (o konsystencji baaardzo gęstej) przekładamy do formy, a na wierzch układamy gruszki (obrane i pokrojone w ćwiartki)
  5. Całość możemy dodatkowo posypac 2 łyżkami cukru (ale nie jest to konieczne).
  6. Pieczemy ok 45 min - sprawdzamy patyczkiem i ew dopiekamy przez kolejne kilka minut. Ciasto powinno byc lekko wilgotne. PYCHA!

You May Also Like

9 komentarze

  1. Cudownie wygląda. Będzie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie szukam dobrego przepisu na ciasto z gruszka, bo mam na takie ochote, a tu prosze! podane jak na tacy ;-) wyglada na to, ze wyprobuje i to szybko! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie gruszki i takie ciasta, chętnie bym zjadła takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejuuu....ale to musi być dobre! Zaśliniłam się się jak dziecko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, dziękuje i zachęcam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne zdjecia. A ciasto...wylada rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cacko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. RE-WE-LA-CJA!! Idealne proporcje: samo ciasto nie jest za słodkie, gdyż gruszki robią swoje. Uwielbiam takie wilgotne i sycące wypieki. Dziękuję za przepis i gorąco polecam innym wypróbowanie!
    Pozdrawiam, Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń