Plotę głupstwa...

by - 18:19

Niedzielne popołudnie rozleniwia. Snujemy się po domu i chłoniemy łapczywie atmosferę kończącego się weekendu. Mamy ochotę na coś pysznego, co sprawi, że deszcz za oknem przestanie dla nas padać... czekolada?.. na coś wyjątkowego, co sprawi, że zafascynowana kartka z kalendarza zostanie z nami ten jeden dzień dłużej... marcepan!

W niedzielne leniwe popołudnie nie mamy skrupułów aby sięgnąć do lodówki po gotowe ciasto francuskie, słoiczek śliwki prażonej z czekoladą, kilka garści migdałów... i w kilka minut zapleść magiczne zaklęcie - warkocz z marcepanem :)

Danish Braid
  • gotowe ciasto francuskie (o wymiarach ok 20cm x 40cm)
  • konfitura (ja użyłam pół słoiczka śliwki prażonej z czekoladą)
  • pół szklanki płatków migdałów
  • 1/4 szklanki cuku pudru
  • łyżka masła
  • 2-3 krople ekstraktu migdałowego
  • 1 białko
1. Nastawić piekarnik na ok 190 st.C, blaszkę wyłożyć papierem do wypieków.
2. Lekko ubić białko, w osobnym naczyniu ucieramy masło, migdały, cukier puder i 2-3 krople ekstraktu migdałowego.
3. Łączymy białko z utartą masą migdałową i miksujemy za pomocą blendera.
4. Gotowe ciasto rozwijamy na blasze i delikatnie zaznczamy 2 linie (nie przecinamy tylko lekko zaznaczamy) - dzieląc ciasto na 3 równe części.
5. Na zewnętrznych bokach robimy skośne nacięcia o szerokości ok 2 cm (lub szersze).

6. Na środkowym pasie wykładamy nadzienie - konfitura na spód, masa marcepanowa na górę.
7. Końce ciasta zawijamy do środka, a skośne paski zaplatamy jak warkocz.

8. Wierzch ciasta można posmarować białkiem i posypać płatkami migdałowymi (ja oczywiście zapomniałam o białku)
9. Pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem - sugerujemy się raczej kolorem ciasta).

You May Also Like

3 komentarze

  1. Fantastyczna rzecz po prostu! :) Zrobię na pewno w przyszłym tygodniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo słodkie i piękne to plecienie..
    ten dodatek marcepanu.. ulubionego - musi byc pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. super! czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałam, muszę wypróbować, bez dwóch zdań! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń