Orzechy, migdały, marcepan...

by - 20:34


I tak oto narodziła się nowa, świecka tradycja :)
Od tegorocznych Świąt rozpoczęłam wypiek Wielkanocych mazurków i wszelkie komentarze pt. "za słodkie", "przereklamowane".. itp. mam w głębokim poważaniu. Mój wyszedł lekko wilgotny i mocno orzechowy z nutką marcepanu. Pycha!
Przepis na swój mazurkowy debiut znalazłam TUTAJ (który lekko zmodyfikowałam) i za autorką cytuję:

Mazurek orzechowo-migdałowy z marcepanem

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 85 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g płatków migdałowych (posiekanych)
  • 100 g masy marcepanowej
  • opcjonalnie 150 g gorzkej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (do polewy)

  1. Mieszamy składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, sól, masło pokrojone w kostkę).
  2. Dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto (spore wyzwanie, gdyż składniki są stosunkowo "sypkie").
  3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  4. Piekarnik nastawiamy na temp. 200 st.C., blaszkę o wymiarach ok 20x30cm (średnia) smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków.
  5. Zimne ciasto wałkujemy na grubośc ok 0,5 cm i wyklejamy formę. Dziurkujemy widelcem.
  6. Ciasto podpiekamy ok 15 - 20 min.
Przygotowujemy nadzienie:
  1. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do ok 175 st.C.
  2. Masło ucieramy z połową cukru na puszystą masę.
  3. Dodajemy żółtka, cynamon, kakao, pokruszone herbatniki, orzechy, migdały oraz startą na małych oczkach masę marcepanową - mieszamy.
  4. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie (łyżką) mieszamy z masą maślano-jajeczną.
  5. Przekładamy do formy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy 40 min.
  6. Studzimy i dekorujemy.
Do dekoracji użyłam: 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (do polewy), 1 tabliczka mlecznej czekolady (do "gałązek"), całe migdały (moczone we wrzątku i obrane ze skórki).

You May Also Like

10 komentarze

  1. Piekny mazurek i tak pieknie udekorowany, pomysl na taka migdalowa galazke musze koniecznie wykorzystac w przyszlym roku. Wspaniale wyglada, tak prosto i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to pierwsze zdjęcie.. niesamowite, strasznie mi się podoba!
    i te połączenie smaków. marcepan i czekolada to pyszny duet

    OdpowiedzUsuń
  3. Prze-śli-czny...!!!
    Pozdrawiam i dodaję do ulubionych, jeśli pozwolisz...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój też podobno za słodki.
    A Twój prześliczny, gałązka urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ozdobiony. Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ale to bardzo ładny mazurek. Może w przyszłym roku odgapię sobie taki sposób ozdabiania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny!
    Minimalizm w najlepszym wydaniu wielkanocnym:)
    Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda - już zjadłam oczami i czekam na Święta!

    OdpowiedzUsuń