Tarta z gruszką i serem pleśniowym

by - 16:13


Gruszka to chyba najbardziej wdzięczny owoc w kuchni - jest tak niesamowicie soczysta, że świetnie spisuje się we wszelkich wypiekach. Ostatnio trafiłam na jednym z blogów na mało tradycyjne połączenie jej słodkiego smaku z serem pleśniowym - efekt był wyśmienity :-)

Nieskomplikowany przepis cytuję (z małymi zmianami) za Vanille:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 soczyste gruszki
  • mały kubek jogurtu greckiego
  • ser pleśniowy (użyłam niebieski lazur)
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, rozmaryn
1. Nastawiamy piekarnik na 180 - 200 st C., blaszkę wykładamy papierem do wypieków.
2. Jogurt grecki doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynu.
3. Gotowe ciasto kroimy na prostokąty, których środek smarujemy jogurtem. Aby ułatwić sobie sprawę - proponuję wszystkie czynności wykonywać z ciastem ułożonym już na blaszce do pieczenia.
4. Gruszki kroimy w plasterki, wykrawamy środki i układamy na cieście. Całość posypujemy startym serem.
5. Boki tarty smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 -30 min. (lub dłużej - aż ciasto nabierze złotego koloru).

You May Also Like

15 komentarze

  1. Śliczne "kanapeczki", a do tego gruszka i ser pleśniowy - moje absolutnie uwielbiane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, piękne i pewnie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają - nietypowo ale jak ciekawie podane...Długo się już przymierzam do tego połączenia, to chyba najwyższy czas!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te chyba jedne z piękniejszych tart jakie widziałam! Naprawdę podziwiam i serdecznie pozdrawiam:) Blog bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie polaczenie smakow:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. coś czuję, ze to dopiero początek ciekawych połączeń smakowych...;)ja mam ostatnio fazę sałatkową, ale mam nadzieję spróbować czegokolwiek z blogowego menu od samej Sprawczyni zamieszania tartowo-gruszkowo-serowego, bo wszystkie propozycje wyglądają i pewnie smakują znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie idealne.W tarcie,sałatce,zapiekance,na kanapce.

    OdpowiedzUsuń
  9. To jedne z piekniejszych tart, jakie widzialam - a do tego proste! Czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm...pysznosci! I jak cudownie wygladaja. Po prostu rewelacyjne :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie cuda!
    coś mi chyba w brzuchu zaczyna burczec...
    ależ wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie, podoba mi się bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarta na zdjęciu wygląda zjawiskowo i pewnie smakuje obłędnie ale gdybym mi ją podano do zjedzenia, to bym miała wielkie opory czy ją zjeść i dokonać jej zniszczenia bo wygląda tak pięknie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń