Garkuchnia otwarta.

by - 08:36

6:30 Garkuchnia otwarta. 
Smażymy pankejksy :) 



NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE   zwane pankejksami/ american pancakes

  • 225 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże jajka
  • 30 g oleju
  • 300 ml mleka

W dużej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i aż masa znów będzie puszysta i gęsta (duuuużo gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego)

Odstawiamy ciasto na ok 15 min.

Smażymy z obu stron na rozgrzanej teflonowej patelnie (bez tłuszczu). Ciasto odmierzałam małą chochelką.

SEKRET ich smażenia polega na tym, że naleśnika przewracamy na drugą stronę kiedy na wierzchu pojawiają się bąbelki powietrza.

Podajemy z syropem klonowym lub ulubioną konfiturą, można także zjeść z serkiem waniliowym i owocami.



You May Also Like

5 komentarze