Klasyk.

by - 07:56


O mamo! Jak ja potrzebowałam coś upiec :)
Sytuacja niekiedy wymusza na nas zredukowanie swoich potrzeb kulinarnych do kilku podstawowych dań z kategorii "oby przetrwać" i bezwiednie wpadamy w niebezpieczną pętlę "zupa-drugie-zupa-drugie-zupa..."

A od wczoraj wyjadamy już tylko okruszki. A mała Zo pyta kiedy będzie mogła znów coś "wulizać" :) Oj, nie dam jej znów tak długo czekać.






 BROWNIE Z ORZECHAMI LASKOWYMI

  • 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 175g masła
  • 150g cukru (używam brązowego)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 40g mąki
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • dowolna ilość posiekanych orzechów laskowych (u mnie ok 3/4 szklanki)






Piekarnik nastawić na temp. 180 st C.
Tortownicę, blaszkę lub formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a jajka, żółtko i cukier miksujemy na puszystą masę. 
Do jajecznej masy dodajemy roztopione masło z czekoladą, przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy. 
Całość wlewamy do formy i pieczemy ok 25 min. Sprawdzamy patyczkiem - ciasto powinno być wilgotne ale nie surowe. Studzimy.
Smacznego!




You May Also Like

7 komentarze

  1. czy mogę użyć cukru muscovado? orzechy będą włoskie - doczekają się łuskania z tej okazji :)
    ciepłe podziękowania za obiecany przepis, skorzystam na dniach, tylko ten cukier? mam tylko muscovado, u nas w domu cukier rzadko jest potrzebny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej :) w zasadzie to to samo, zawiera tylko większe stężenie melasy. A jeśli mowa o cukrze trzcinowym to przeczytałam ostatnio jak niektórzy producenci robią nas w balona (cytuję) "...Ponieważ wytwarzanie ciemnego cukru z trzciny cukrowej przez odpowiednie sterowanie rafinacją jest bardzo uciążliwe, to większość cukru trzcinowego produkowana jest w bardzo prosty sposób - do białego cukru dodaje się melasy, aż osiągnie on odpowiedni poziom wilgotności i nasycenia." STRASZNE :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dam znać jak efekt :) a w konia i balona rzeczywiście nas robią... a spróbuj rozdmuchać sprawę, to jeszcze na tym będą potem zarabiać tworząc opakowania z zachęcającymi "bez konserwantów", "tradycyjna receptura", "jedyny prawdziwie trzcinowy cukier" itd. ;) współczesny rynek jest wariacki! (współczesny człowiek jest wariatem?).

      Usuń
    2. kurko zrobiłam, zjedliśmy, chwalone :)

      Usuń
  3. mniam, uwielbiam wszystkie ciasta czekoladowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z orzechami...zapowiada się bosko :) U mnie dziś również brownie..tyle, że z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń