Pożywnie na chłodny wieczór.

by - 00:06

Popełniłam dość smaczną i arcypożywną sałatkę. Chyba warto się dzielić takimi przepisami bo nie dość, że sama spędziłam wieki wyszukując inspiracji, to śmiało i z przytupem rozpoczęliśmy sezon grillowy i przepis będzie jak znalazł :)

Przepis z książki "Pikantne dania" z serii GoodFood.

Sałatka z ziemniakami, tuńczykiem i rzodkiewką

  •  kilka małych, młodych, przepołowionych na pół ziemniaków (w przepisie: 750 g)
  • 400 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (odcedzonego)
  • 400 g fasoli strączkowej np. jaś (z puszki, odcedzonej)
  • 2 selery naciowe, drobno posiekane
  • 1 mała czerwona cebula posiekana w piórka
  • pęczek rzodkiewki
  • roszponka (lub inna sałata)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu)
  • sok z 1 cytryny

1. ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
2. wymieszać ziemniaki, tuńczyka, fasolkę, seler, cebulę.
3. w małej miseczce wymieszać rzodkiewkę, jogurt, sok z cytryny i 2-3 łyżki ciepłej wody. doprawić do smaku i wymieszać z sałatką z tuńczyka.
4. podawać na liściach sałaty.

Smacznego!

You May Also Like

4 komentarze

  1. Piękna sałatka. Ja dzisiaj też sałatkowo, na poprawę humoru:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba myśl o tym, że na zbliżającego się grilla też ją popełnię :D Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, uwielbiam sałatki, ostatnio robiłam brokułową z serem Bałkańskim z lidla i sosem czosnkowym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zimny wieczor to trzeba mieso, wiecej energii lepiej rozgrzeje ;) dlatego polecam pokroic do tego maestro :) dobrze komponuje ze soba :)

    OdpowiedzUsuń