Orzechy, migdały, marcepan...
I tak oto narodziła się nowa, świecka tradycja :)
Od tegorocznych Świąt rozpoczęłam wypiek Wielkanocych mazurków i wszelkie komentarze pt. "za słodkie", "przereklamowane".. itp. mam w głębokim poważaniu. Mój wyszedł lekko wilgotny i mocno orzechowy z nutką marcepanu. Pycha!
Przepis na swój mazurkowy debiut znalazłam TUTAJ (który lekko zmodyfikowałam) i za autorką cytuję:
Mazurek orzechowo-migdałowy z marcepanem
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 85 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100 g pokruszonych herbatników
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g płatków migdałowych (posiekanych)
- 100 g masy marcepanowej
- opcjonalnie 150 g gorzkej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (do polewy)
- Mieszamy składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, sól, masło pokrojone w kostkę).
- Dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto (spore wyzwanie, gdyż składniki są stosunkowo "sypkie").
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik nastawiamy na temp. 200 st.C., blaszkę o wymiarach ok 20x30cm (średnia) smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków.
- Zimne ciasto wałkujemy na grubośc ok 0,5 cm i wyklejamy formę. Dziurkujemy widelcem.
- Ciasto podpiekamy ok 15 - 20 min.
- Temperaturę piekarnika zmniejszamy do ok 175 st.C.
- Masło ucieramy z połową cukru na puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, cynamon, kakao, pokruszone herbatniki, orzechy, migdały oraz startą na małych oczkach masę marcepanową - mieszamy.
- Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie (łyżką) mieszamy z masą maślano-jajeczną.
- Przekładamy do formy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy 40 min.
- Studzimy i dekorujemy.
10 komentarze
Piekny mazurek i tak pieknie udekorowany, pomysl na taka migdalowa galazke musze koniecznie wykorzystac w przyszlym roku. Wspaniale wyglada, tak prosto i elegancko :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę piękny mazurek
OdpowiedzUsuńto pierwsze zdjęcie.. niesamowite, strasznie mi się podoba!
OdpowiedzUsuńi te połączenie smaków. marcepan i czekolada to pyszny duet
Prze-śli-czny...!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaję do ulubionych, jeśli pozwolisz...
Pysznie i pięknie :)
OdpowiedzUsuńMój też podobno za słodki.
OdpowiedzUsuńA Twój prześliczny, gałązka urocza :)
Pięknie ozdobiony. Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńBardzo ale to bardzo ładny mazurek. Może w przyszłym roku odgapię sobie taki sposób ozdabiania :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńMinimalizm w najlepszym wydaniu wielkanocnym:)
Gratulacje!
Magda - już zjadłam oczami i czekam na Święta!
OdpowiedzUsuń