Potrzeba matką wynalazku

by - 03:47

Potrzebą było opróżnienie lodówki przed tygodniowym wyjazdem.
Wynalazkiem okazała się zupa z tego, co przetrwało czystki.

I nigdy nie dam sobie wmówić, że wiosna to nie pora na gęste zupy-krem.
Uwielbiam je bez względu na temperaturę za oknem, wilgotność powietrza czy wskaźnik nastrojów konsumenta.
ZUPA-KREM Z PIECZONYCH WARZYW
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1,5 l wywaru
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

  1. Piekarnik nastawiamy na ok 180 - 200 st.C.
  2. Pokrojone wrzywa przekładamy do naczynia żaroodponego, posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą.
  3. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1 godz., usuwamy folię i dopiekamy przez ok 45 min.
  4. Z czerwonej papryki usuwamy skórkę.
  5. Upieczone warzywa mieszamy z wywarem i doprawiamy (do smaku).
  6. Miksujemy za pomocą blendera i serwujemy z gęstą śmietaną. Pycha!

You May Also Like

6 komentarze

  1. bardzo fajny przepis:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja muszę przyznać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis. Przyznam że jeszcze nie jadłam zupy z najpierw zapiekanymi składnikami, trzeba by spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. kremowe zupy lubię o każdej porze roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie, już kiedyś miałam ją zrobić, ale nie wyszło. Może następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi byc przepyszne - mój dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń