Śniadanie. Dzieła wybrane, vol. 2

by - 10:13


Kolejnym naszym śniadaniowym hitem, który nie zdobi kuchennych ścian (czytaj: przeszło wstępną weryfikację i zostało rozpoznane pozytywnie), jest OWSIANKA z JABŁKIEM I MORELAMI.
U młodszego pokolenia owsianka zadebiutowała w wieku 8 miesięcy, a u starszego... hmm.. w wieku
30 lat. Wiem, to wstyd i hańba, ale człowiek uczy się całe życie :)
 
OWSIANKA Z JABŁKIEM I MORELAMI
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 suszone morele (niesiarkowane)*
  • 1/2 jabłka (obrane i pokrojone)
  • solidna szczypta cynamonu
  • 4-5 goździków

1. Wszystkie składniki wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości jabłek (ok 15min)
2. Odcedzić, wyłowić goździki i zmiksować blenderem.
 
 
* znana jest mi praktyka namaczania suszonych owoców przed "obróbką" (w tym moreli),
osobiście nie praktykuję z lenistwa i zapominalstwa.

You May Also Like

1 komentarze

  1. Oj ciężko już o morele bez siarki, ostatnio jak otworzyłam opakowanie to aż mnie zmuliło, tak śmierdziały siarką. Przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń