Śniadanie. Dzieła wybrane, vol. 2
Kolejnym naszym śniadaniowym hitem, który nie zdobi kuchennych ścian (czytaj: przeszło wstępną weryfikację i zostało rozpoznane pozytywnie), jest OWSIANKA z JABŁKIEM I MORELAMI.
U młodszego pokolenia owsianka zadebiutowała w wieku 8 miesięcy, a u starszego... hmm.. w wieku
30 lat. Wiem, to wstyd i hańba, ale człowiek uczy się całe życie :)
OWSIANKA Z JABŁKIEM I MORELAMI
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 suszone morele (niesiarkowane)*
- 1/2 jabłka (obrane i pokrojone)
- solidna szczypta cynamonu
- 4-5 goździków
1. Wszystkie składniki wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości jabłek (ok 15min)
2. Odcedzić, wyłowić goździki i zmiksować blenderem.
* znana jest mi praktyka namaczania suszonych owoców przed "obróbką" (w tym moreli),
osobiście nie praktykuję z lenistwa i zapominalstwa.
1 komentarze
Oj ciężko już o morele bez siarki, ostatnio jak otworzyłam opakowanie to aż mnie zmuliło, tak śmierdziały siarką. Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń