Bułki na dobranoc...

by - 23:27


Zachciało się matce świeżych bułek.
Sklepowe mogą się schować !!!
 

PSZENNO - ORKISZOWE  BUŁKI z Pracowni Wypieków (cytuje za Liską)
 

250 g mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli

do posmarowania: 1 jajko rozbełtane z 1 łyżeczką śmietany, mleka lub wody
do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp

Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Wlać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut, by drożdże "ruszyły".
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Z wyrośniętego ciasta uformować 14 małych bułeczek lub 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły.
Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Piec bułki 12-15 minut (większe pieką się dłużej, małym może to zająć 10-12 minut).

Smacznego! 
 


 


You May Also Like

3 komentarze

  1. jakie śliczne, idealne, z samym masłem muszą cudownie smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na smaczny konkurs - szczególnie mieszkańców Krakowa :) http://mowia-weki.blogspot.com/2012/09/moaburger-burgery-idealne-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń