Brokuły w roli głównej
Czy brokuły mogą uzależnić? Zdecydowanie TAK!
Na szczęście zespół uzależnienia od brokuł nie jest chorobą przewlekłą i raczej nie wymaga leczenia.
Ta zielona "pigułka zdrowia" stanowi zarówno fantastyczny dodatek do wszelkich potraw jak i danie samo w sobie. Dziś zaprezentuje się w koalicji ze śmietaną... taki przypadkowy sojusz mojego autorstwa.
Tarta brokułowo - śmietanowa (dla początkujących)
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki
- 1 żółtko
- 90 g masła
- szczypta soli
- 1 -2 łyżki wody
- 1 duży brokuł (eh, a myślałam, że brokuł też była kobietą)
- 2 żółtka
- 3 białka
- 200 g śmietany 18% (mały kubeczek)
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści żółtego sera (np. gouda)
- szczypta soli i pieprzu
* opcjonalnie garść pokrojonej czerwonej papryki
2. Formę o średnicy ok 25 cm smarujemy masłem. W przypadku braku posiadania specjalnej formy do tarty - można użyc użyć tortownicy.
3. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, które gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7 min.
4. Łączymy składniki na ciasto w naczyniu (masło kroimy w drobną kostkę). Wyrabiamy, aż osiągnie konsystencję zwartą (w razie problemów można ratować się większą ilością wody - aby było mniej suche, lub zwiększyć ilość mąki - aby było mniej kleiste). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
5. Gdy ciasto leżakuje w lodówce, zabieraby się za farsz :)
Z ugotowanej porcji brokuł odkładamy kilka całych różyczek (ok 10).
Pozostałe wrzucamy do naczynia, dodajemy 2 żółtka, 2 garści sera żółtego, przeciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku, sół i pieprz, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera.
W drugim naczyniu ubijamy pianę z 3 białek, a następnie przekładamy do brokułowo-serowej masy.
6. Na koniec ubijamy śmietanę i łączymy wszystkie składniki.
7. Wyjmujemy z lodówki ciasto i wylepiamy nim formę, również boki (warstwa ciasta nie powinna byc zbyt gruba), a następnie nakłuwamy widelcem wzdłuż i wszerz. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i do środka wsypujemy fasolę (idea zastosowania fasoli polega na obciążeniu ciasta, które następnie podpiekamy, a które nie powinno urosnąć... w tym celu można też zastosowac np groch)
8. Ciasto pieczemy przez 10 min. Następnie zdejmujemy fasole i papier i dopiekamy kolejne 10 min.
9. Wyjmujemy formę i układamy na cieście brokułowe różyczki, a następnie wlewamy masę brokułowo-śmietanową. Całośc można opruszyć drobno pokrojoną czerwoną papryką - wprowadzi to ciekawy akcent kolorystyczny i dodatkowy walor smakowy :)
10. Całośc pieczemy ok 25 -30 min (lub dłużej... aż masa brokułowa się zetnie).
11. Zjadamy póki gorrrrrrące!
0 komentarze