Ach ta Sycylia! Czego tam nie ma... słońce, plaża, przepyszne gelato i oczywiście cudowne pesto rosso (pesto alla siciliana) - sycylijska odpowiedź na doskonałe liguryjskie pesto alla genovese.
Wspaniały dodatek do makaronów, serów i warzyw, a w połączeniu z ricottą ma wręcz niebiański smak! Kluczowymi składnikami są suszone pomidory i prażone orzeszki piniowe, które nadają pesto charakterystyczny "palony"aromat. Trudno dostępne w mniejszych sklepach orzeszki pinii można zastąpic pestkami z dynii.
Moja wersja pesto rosso to zmodyfikowany przepis znaleziony TUTAJ.
Pesto Rosso
Składniki:
- 6 suszonych pomidorów (w wersji sklepowej - w zalewie, ze słoiczka)
- 15 łyżeczek oliwy (ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
- 1 ząbek czosnku
- mała cebula
- 2 garście orzeszków pinii (ew pestek z dynii)
- 8 liści świeżej bazylii
2. Na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu) uprażyć orzeszki tak, aby sie zarumieniły i lekko zbrązowiały. Przełożyć do moździerza (w opcji ucieranie) lub naczynia (w opcji blender).
3. Używając tej samej patelni - na kilku kroplach oliwy ze słoiczka z pomidorami podrumienić cebulkę i czosnek.
4. Pokroić pomidory, posiekać bazylię.
5. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, dodać 12 łyżeczek oliwy z pomidorów, a następnie dokładnie utrzeć w moździerzu lub zmiksować za pomocą blendera.
6. W celu dłuższego przechowywania - przełożyć do słoiczka i zalać niewielką ilością oliwy (tej z pomidorów).
0 komentarze