Ciasto ananasowe z migdałami
Przepis do powtórzenia TYLKO w opcji ciasta czekoladowego :-)
Nie wiem czy chodzi o połączenie smaków ananasa i migdałów, czy o brak "dominującego" elementu... ale smak wydał mi się nijaki.
Zamiast wiśni kandyzowanych użyłam prawdziwych, które puszczając sok zabarwiły ananasy na sino... hmm wszyscy uczymy się na błędach ;-)
Przepis pochodzi z książki pt. "Cakes Galores" Valerie Barrett
Składniki:
- 50g masła
- 100g brązowego cukru
- puszka ananasów pokrojonych w plastry
- ok 50g płatków migdałowych
- 100g cukru pudru
- 3 jajka
- 5 łyżek soku ananasowego (z puszki po ananasach)
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- wiśnie kandyzowane
2. 35g masła roztopić w rondlu (na małym ogniu), następnie wlać do tortownicy i zasypać brązowym cukrem.
3. Na maślano-cukrowym spodzie ułożyć krążki ananasów, do każdego wkadajac wisienke.
4. Całość posypać płatkami migdałowymi.
5. Pozostałą część masła utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając 3 żółtka. Następnie dodać 5 łyżek soku ananasowego (z puszki), po pół łyżeczki ekstraktów i dobrze wymieszać.
6. Przesiać mąke, dodać proszek do pieczenia, sól i wszystko wymieszać.
7. W osobnym naczyniu ubić pianę z 3 białek, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
8. Ciasto przełożyć do formy z ananasami.
9. Piec ok 30 - 35 min, do czasu jak ciasto będzie "zwarte" (ja piekłam ok 45 min). Warto też podłożyć pod forme blaszkę, do której będzie ściekał sok ananasowo-maślano-cukrowy.
10. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić i odwrócić na drugą stronę.
0 komentarze