Pieczywo idealne

by - 22:27


Czy istnieje bardziej uniwersalne pieczywo od chrupiącej i otulonej zapachem pieca bagietki? Jedna trzecia znika jeszcze w sklepie, kolejna partia tuż po powrocie do domu (mmm.... wraz z konfiturą z owoców leśnych), a to co uda się z trudem zachować, odejmując od ust własnych i cudzych, trafia na stół w towarzystwie obiadu.
Pieczywo ziołowo - czosnkowe

  • świeża bagietka (lub to co z niej pozostało)
  • kilka łyżek masła
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta tymianku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta pietruszki
  • szczypta oregano
  • listki świeżej bazylii
1. Piekarnik nastawiamy na ok 180 st C., brytwankę smarujemy oliwą.
2. Masło mieszamy z czosnkiem, tymiankiem, oregano, pietruszką, ziołami prowansalskimi i smarujemy nim pieczywo.
3. Pieczemy ok 15 - 20 min i podajemy na ciepło opruszone świeżą bazylią.

You May Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam pieczywo czosnkowe. Ten zapach... Pychotka :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam! mogłabym jeść w kółko :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. och, i ja lubię takie świeże bagietki. to nic, że się okropnie kruszą, są cudowne zjadane nawet bez żadnych dodatków. ale w takiej chrupiącej wersji pewnie jeszcze bardziej..

    OdpowiedzUsuń