Red Hot Chili Peppers
Ależ było dzisiaj HOT! Pomocnik kucharza, jak zawsze, czekał w pełnej gotowości bojowej na otwarcie wołowinki, a jego ogon i nos tańczyły rytmicznie, objawiając narastające zniecierpliwienie. Po chwili w ruch poszły cebula, czosnek, jalapeño, kminek, chili... i cała kuchnia rozgrzała się do czerwoności. Ogon Pomocnika Kucharza zwolnił obroty, a wszystkie cztery łapy zrobiły krok w tył. Po chwili Pomocnik Kucharza prychnął ostentacyjnie i mocno zdegustowany dzisiejszym menu wymaszerował z kuchni.
"One less egg to fry" - zanucił kucharz i samotnie wyruszył na walkę z żywiołem.
Chili Con Carne (zainspirowane przepisem Elise Bauer)
"One less egg to fry" - zanucił kucharz i samotnie wyruszył na walkę z żywiołem.
Chili Con Carne (zainspirowane przepisem Elise Bauer)
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chili jalapeño
- sól (do smaku)
- 500g pomidorów z puszki lub z kartonika (osobiście preferuje kartonik)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 1/2 szklanki wody
- 2 kostki bulionowe
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 - 2 łyżeczki cukru
- (opcjonalnie garść startego parmezanu)
- 2 łyżki stołowe sproszkowanego chili
- 1 łyżka stołowa kminku (ja użyłam cały -nie sproszkowany)
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 3 łyżki stołowe wody

- W naczyniu mieszamy przyprawy (chili, kminek, oregano, tymianek, kolendra) z 3 łyżkami wody do uzyskania konsystencji pasty. Odstawiamy.
- Patelnie skrapiamy oliwą i podsmażamy mięso (ok 10 min - aż do obustronnego zbrązowienia), lekko solimy. W tym czasie kroimy cebulę, czosnek i jalapeño.
- Mięso przekładamy do garnka, a na petelnie wrzucamy cebulę, a po chwili czosnek i jalapeño - podsmażamy do "zeszklenia" (ok 5-7 min).
- Na koniec dodajemy pastę z chili i ziół i smażymy kolejne 2-3 minuty. Przekładamy do garnka z mięsem.
- Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy pomidory, sok z cytrynu, 1 łyżeczke cukru i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 1,5 godziny.
- Po 1,5 godz. dolewamy bulion rozpuszczony w pół szklance wody i już bez przykrycia gotujemy 1/2 godziny.
- 10 min przed końcem dodajemy fasole (odsączoną na sitku). Całość doprawiamy solą i jeśli w smaku jest za kwaśne dodajemy cukier (1 łyżeczka).
- Podajemy opruszone świeżo startym parmezanem z dodatkiem pieczywa czosnkowo - ziołowego, do którego przepis zamieszczam TUTAJ
0 komentarze