O tarcie i taktyce.

by - 11:48

Wgryzam się ostatnio w temat działek. Różnych... tych budowlanych i tych rolnych do przekształcenia i tych bez możliwości przekształcenia ale z możliwością obejścia braku możliwości zabudowy. Wbrew pozorom bułka z masłem. Nieco pod górkę zaczyna się przy etapie określenia naszych preferencji, których ramy z założenia mają być sztywne i absolutnie nie do obejścia. Gigantyczne schody zaczynają się w momencie kiedy sztywne wytyczne dotyczące np. kiepskich wymiarów nie chcą współpracować z idealnym położeniem i dojazdem. Albo sztywne ramy dotyczące odległości od aglomeracji miejskiej napotykają na walory widokowe i nasza racjonalna i absolutnie-nie-do-zwiększenia odległość nabiera nagle sprężystości rozciągając się o 30 km. Na szczęście konfiguracji w temacie jest wiele, także starczy na kolejne lata poszukiwań, co by nudno nie było.
A w temacie tarty tylko tyle: to obecny Number One na mojej kulinarnej liście przebojów. Czosnek, cukinia i mozarell to doskonałe połączenie, a wzbogacone o słodką czerwoną paprykę - rozpływa się w ustach.


TARTA Z CUKINIĄ I MOZARELLĄ (inspiracją był przepis z blogu Twoje&Moje... swoją drogą ten sos czosnkowy z pietruszką to mistrzostwo świata)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • średniej wielkości cukinia
  • kulka mozarelli
  • mały kubeczek jogurtu (naturalny lub grecki)
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz świeżo zmielony, czerona słodka papryka w proszku
  • 1 rozmącone żółtko
1. Nastawiamy piekarnik na 180 - 200 st C., blaszkę wykładamy papierem do wypieków.
2. Przygotowujemy sos czosnkowy mieszając jogurt, rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz (do smaku).
3. Gotowe ciasto kroimy na części, których środek smarujemy sosem. Aby ułatwić sobie sprawę - proponuje wszystkie czynności wykonywać z ciastem ułożonym już na blaszce do pieczenia.
4. Pokrojoną w plasterki cukinię układamy na cieście, a całość posypujemy startą mozarellą, czarnym pieprzem i słodką papryką.
5. Boki tarty smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 -30 min. (lub dłużej - aż ciasto nabierze złotego koloru).

You May Also Like

5 komentarze

  1. ale smakowicie wygladaja:) nabralam ochoty na taka przekaske:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w ogóle nie wiem, o czym mówisz w pierwszej części posta ;) ale druga mi się bardzo podoba! bardzo! bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię taką z oscypkeim i cukinią, pyszna sprawa! Podoba mi się pomysł indywidualneog porcjowania ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe te małe kwadraty.
    wyglądają niezwykle.

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze mam z tym problem? czy takie cudo można podawać na zimno

    OdpowiedzUsuń