Jesienne impresje

by - 21:14

Kolejna wersja gruszek w czekoladzie - moje ulubione połączenie. Przepis na ciasto jest znakomity i również tym razem sprawdził się bezbłędnie.

  • 120g miekkiego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu (mała modyfikacja oryginalnego przepisu)
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka małych gruszek

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
  2. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i miodem.
  3. Dodajemy jajka, przesiewamy mąke, kakao i proszek do pieczenia. Całość miksujemy.
  4. Ciasto przekładamy do kokilek, a do środka wkładamy obrane ze skórki gruszki.
  5. Pieczemy ok 45 min - sprawdzamy patyczkiem i ew dopiekamy przez kolejne kilka minut (ciasto powinno być lekko wilgotne).
Warto też czasem ruszyć z kuchni swoje sznowne cztery litery i dać się powieźć w nasze piękne Beskidy. Jesień to zdecydowanie najpiękniejsza pora roku w górach, kiedy zapach grzybów miesza się z zapchem igliwia, a zieleń i czerwień na drzewach kontrastują z wszechobecną złotą barwą liści. To już ostatni dzwonek!







You May Also Like

3 komentarze

  1. Pal diabli gruszki, ależ Ty masz tam widoki! Serce się kraje.

    A gruszki sobie zrobię, bo chodziło za mną coś podobnego już od jakiegoś czasu. A te Twoje wyglądają jak marzenie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl na deser. I do tego bardzo fajnie sie prezentuje. A piesek sliczny :)

    OdpowiedzUsuń