Zupa o właściwościach
Talerz zupy jest dobry na wszystko - jest to fakt potwierdzony doświadczeniem :) Kiedy kubek z kawą leci z rąk po nieprzespanej nocy, a pies już kolejny dzień cierpi na rozwolnienie.. i wydaje się, że już gorzej być nie może, a tu jeszcze samochód odmawia posłuszeństwa... AAAaaaaaaa! To znaczy, że czas na przerwę! Czas na zupę z pieczonej papryki i pomidorów!
Jesienią papryka jest najsmaczniejsza, dodatkowo poprawia odporność, a mnie samopoczucie :) Aż trudno sobie wyobrazić jak kulinarnie funkcjonowała Europa "przed Kolumbem" bez znajomości tak wielu warzyw. Paprykę przywiózł nam Kolumb z Indii, pomidory przypłynęły z Cortezem z Meksyku, a ziemniaki traktowane początkowo z obrzydzeniem jako chwast płynęły z Peru do Europy wraz z Pizarrem. Te dokonania, w przeciwieństwie do pozostałych, zapisały pozytywnie wyżej wymienionych panów na kartach historii. I (tylko) za to im chwała :)
Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Twoje&Moje:
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW:
- 6 dużych mięsistych, dojrzałych pomidorów
- 3 duże czerwone papryki
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
- 2 duże cebule
- pół niewielkiego selera
- 2-3 ząbki czosnku
- 750 ml wywaru z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda i umyć. Piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku z włączonym grillem, aż na skórce pojawią się czarne plamy.
- Włożyć paprykę do woreczka lub szczelnego pojemnika, zostawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skórki i pokroić.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, gotować z rondlu z niewielką ilością wody. Kiedy pomidory się rozpadną, przetrzeć je przez sito.
- Oliwę i masło rozgrzać w rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę, starty seler i rozgnieciony czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodać paprykę, bazylię, liść laurowy i ziele angielskie, dusić przez 10 minut. Liść i ziele wyjąć z rondla.
- Wlać gorący wywar i przecier z pomidorów. Gotować przez 5 minut od zagotowania, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
4 komentarze
Pycha!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTeż niedawno opublikowałam swoją zupę. Jest podobna do Twojej :)
OdpowiedzUsuńChetnie wyprobuje Twoj przepis. Takiej zupy nie jadlam a zapowiada sie niezwykle pysznie :)
OdpowiedzUsuńP.S. Mam nadzieje, ze pies ma sie juz dobrze :)
OdpowiedzUsuń