Zupa o właściwościach

by - 13:14

Talerz zupy jest dobry na wszystko - jest to fakt potwierdzony doświadczeniem :) Kiedy kubek z kawą leci z rąk po nieprzespanej nocy, a pies już kolejny dzień cierpi na rozwolnienie.. i wydaje się, że już gorzej być nie może, a tu jeszcze samochód odmawia posłuszeństwa... AAAaaaaaaa! To znaczy, że czas na przerwę! Czas na zupę z pieczonej papryki i pomidorów!

Jesienią papryka jest najsmaczniejsza, dodatkowo poprawia odporność, a mnie samopoczucie :) Aż trudno sobie wyobrazić jak kulinarnie funkcjonowała Europa "przed Kolumbem" bez znajomości tak wielu warzyw. Paprykę przywiózł nam Kolumb z Indii, pomidory przypłynęły z Cortezem z Meksyku, a ziemniaki traktowane początkowo z obrzydzeniem jako chwast płynęły z Peru do Europy wraz z Pizarrem. Te dokonania, w przeciwieństwie do pozostałych, zapisały pozytywnie wyżej wymienionych panów na kartach historii. I (tylko) za to im chwała :)
Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Twoje&Moje:

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW:

  • 6 dużych mięsistych, dojrzałych pomidorów
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
  • 2 duże cebule
  • pół niewielkiego selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 750 ml wywaru z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda i umyć. Piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku z włączonym grillem, aż na skórce pojawią się czarne plamy.
  2. Włożyć paprykę do woreczka lub szczelnego pojemnika, zostawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skórki i pokroić.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, gotować z rondlu z niewielką ilością wody. Kiedy pomidory się rozpadną, przetrzeć je przez sito.
  4. Oliwę i masło rozgrzać w rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę, starty seler i rozgnieciony czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  5. Dodać paprykę, bazylię, liść laurowy i ziele angielskie, dusić przez 10 minut. Liść i ziele wyjąć z rondla.
  6. Wlać gorący wywar i przecier z pomidorów. Gotować przez 5 minut od zagotowania, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
-pycha!-

You May Also Like

4 komentarze

  1. Też niedawno opublikowałam swoją zupę. Jest podobna do Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie wyprobuje Twoj przepis. Takiej zupy nie jadlam a zapowiada sie niezwykle pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. P.S. Mam nadzieje, ze pies ma sie juz dobrze :)

    OdpowiedzUsuń