Spóźniona... jak zawsze!
Z przetworami jestem niestety w lesie. Poza zamarynowaniem i zasuszeniem grzybków, zamrożeniem malin i ususzeniem pomidorów nie zrobiłam absolutnie NIC w temacie "przetworów na zimę". A marzy mi się mus gruszkowy... i konfitura śliwkowo-czekoladowa... i prawdziwy sos pomidorowy i... duuużo wolnego czasu aby to wszystko ogarnąć. I jeszcze 48-godzinny dzień pracy i 4 (prawe) ręce :-)
Tymczasem zamieszczam przepisa na czekoladowe ciasto ze śliwkami, które okazało się tak pyszne, że nie przetrwało do etapu polania go czekoladą, jak w oryginalnym przepisie.
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI:
- 280 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego (jak najdrobniejszy)
- 180 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 3 jaja
- 180 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok 10 wypestkowanych śliwek (lub więcej)
2. Połowę cukru mieszamy z trzema łyżkami masła i 30 g mąki - to będzie nasza kruszkonka. Odstawiamy do lodówki.
3. Pozostały cukier ucieramy z resztą masła dodając po 1 jajku.
4. Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki mieszamy. Dodajemy (przesiewamy) do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone kawałki czekolady.
5. Ciasto przekładamy do formy. Układamy pokrojone w ćwiartki śliwki (przecięciem do dołu) i przecieramy przez tarkę kruszonkę.
6. Pieczemy ok 60 min (lub dłużej jeśli śliwki puściły zbyt dużo soku). Ciasto nie powinno być zbyt suche.
7. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
8. Można podawać jeszcze ciepłe... lub uzbroić się w cierpliwość i gdy całkowicie wystygnie polać roztopioną czekoladą.
5 komentarze
No wlasnie, gdyby tylko doba mogla byc nieco dluzsza... Lub gdybysmy chociaz nie potrzebowali tyle snu ;)
OdpowiedzUsuńJa bede dzis robic dzemy gruszkowe, choc teoretycznie mialy byc zrobione juz w weekend. Nie zdazylam z papryka i cukinia do sloikow, ale coz - wszystkiego miec nie mozna ;)
A ciasto z pewnoscia pyszne! Lubie sliwki w czekoladzie :)
Pozdrawiam!
Oj tak, 48 godzinny dzień to byłoby dopiero to! Ze wszystkim można by zdążyć, wszystko załatwić, wszystko przeczytać, itp.
OdpowiedzUsuńU mnie od tygodnia leżą konfitury z cukinii z galaretką... leżą i patrzą na mnie z wyrzutem - te galaretki oczywiście, bo cukinię zużyłam już.... Nowy zapas już jest i mocne postanowienie upichcenia ich dzisiaj...
A w śliwkach w czekoladzie z dodatkiem chilli to się ostatnio zadurzyłam :)
pozdrawiam serdecznie!
ostatnio i ja się przekonuję, że ten czas, który mam.. to czasem jest za mało.
OdpowiedzUsuńa ciasto pyszne, bo te śliwki piękne takie.
smakowite to ciacho:) moze jeszcze jakis kawaleczek pozostal?:)
OdpowiedzUsuńponętne ciasto...
OdpowiedzUsuńczekolada i śliwki. taaak!